de architect

Partners

Houben / Van Mierlo

Geen luchtkastelen, maar conceptueel denken met organiserend en bouwend vermogen.

Jelle Houben en Bas van Mierlo studeerden allebei aan de TU in Eindhoven, in de afstudeerrichtingen architectuur én bouwtechniek. En dat zie je terug in het bureau dat zij in 2002 zijn gestart: grote ambities met een sterke ‘hands-on’ mentaliteit.

Het accent ligt bij Houben / Van Mierlo op vormgeving én realisatie. Hoogwaardige architectuur, voor nieuwbouw en transformatie. Te zien door heel Nederland. Met maatwerk als sleutelwoord.

 “Wij kennen geen dogmatische ‘huisstijl’, algemene labels of concepten, maar kijken kritisch naar de specifieke context van de opgave. Zo krijgt elk object een eigen karakteristieke uitstraling. Passend bij de wensen van opdrachtgevers en gebruikers. En bij de locatie.” Aldus Bas van Mierlo.

“De Acht Hertogen is een opdracht waarbij dit allemaal samenkomt. Deze bijzondere locatie vraagt om een goed oog voor de historie en de typische Bossche context.” Voegt architect Joost de Boer daar aan toe.

Bijzondere stegenstructuur versterken

Het masterplan voor het Gasthuiskwartier is ontworpen door West 8. Achter de monumenten is ruimte voor nieuwbouw. In dit ‘zwerfgebied’, het stukje tussen oud en nieuw, worden bezoekers elke keer opnieuw verrast. De straten lopen niet door, de bouwblokken verspringen. En juist dát gebruikt Houben / Van Mierlo bij de vormgeving van de nieuwe woonblokken. De Acht Hertogen worden zo geplaatst, gedraaid en gevormd dat je na elk gebouw moet afbuigen om je route te vervolgen, zodat je blijft ontdekken.